ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Ένα από τα αρτιότερα αθλητικά κέντρα στη χώρα μας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαθέτει πλέον η πόλη της Αμαλιάδας.

Η CALDA ENERGY AEBE πρωτοπόρος σε γεωθερμικά συστήματα, με εγκαταστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 2MW τα τελευταία δυο χρόνια, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα του έργου Κο Καπετανάκη Κων/νο, ειδικό σε γεωθερμικές εφαρμογές και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκατέστησε με επιτυχία εν παραλλήλω 2 γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, του Ιταλικού Οίκου Aermec της σειράς NXW χαμηλής στάθμης θορύβου συνολικής εγκατεστημένης θερμικής ισχύς 870kW, στο ανοικτό κολυμβητήριο Αμαλιάδας.

Το νέο σύγχρονο κολυμβητήριο Αμαλιάδας Ολυμπιακών διαστάσεων, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 29  Σεπτεμβρίου 2013 στις 7.00 το απόγευμα.  Το κολυμβητήριο, που αποτελούσε όνειρο της περιοχής για πάνω από μια δεκαετία, είναι μέρος ενός αθλητικού κέντρου που περιλαμβάνει δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα (κεντρικό και βοηθητικό), δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ – βόλεϊ, το κολυμβητήριο με πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων (25 μ. x 50 μ.) και την βοηθητική παιδική. Διαθέτει επίσης αποδυτήρια ενηλίκων (ανδρικά, γυναικεία) και παιδιών (αγόρια, κορίτσια) ενώ παρέχονται διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ. Τέλος διαθέτει σάουνα, ιατρείο, αίθουσα θεωρητικής διδασκαλίας και χώρους για το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Αυτό το έργο πνοής, αποτελεί καινοτομία για τα τεχνικά δεδομένα των Δημόσιων κτηρίων της επικράτειας καθώς θα αποτελέσει και κέντρο επίδειξης, προβολής και διάδοσης των ΑΠΕ στο ευρύ μαθητικό, φοιτητικό και τεχνικό-επαγγελματικό κοινό. Για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών καταναλώσεων του Ανοικτού Κολυμβητηρίου στο Δήμο Αμαλιάδας, έχει προβλέφθεί η ανάπτυξη συστήματος εκμετάλλευσης της ηλιοθερμίας καθώς και της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας χαμηλής ενθαλπίας, μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών. Το σύστημα εξυπηρετεί την θέρμανση της πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων, μέσω ανοξείδωτου πλακοειδή εναλλάκτη, ενώ σε περιόδους χαμηλής απαίτησης έχει προβλεφθεί μεσω κατάλληλης υδραυλικής εγκατάστασης η ταυτόχρονη θέρμανση και της μικρής πισίνας.

Το έργο, του οποίου η συνολική δαπάνη έφτασε τα 600.000 € και χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ταμείο, είναι το πρώτο κολυμβητήριο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που καλύπτει τις ανάγκες του σε τεράσιο ποσοστό από την ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, με ελάχιστη χρήση ορυκτών καυσίμων. Το ποσοτικό όφελος δε των εφαρμοσμένων τεχνολογιών είναι πολύ σημαντικό, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση σε σχέση με συμβατικές τεχνολογίες και χρήση ορυκτών καυσίμων θα φτάσει έως και το 70% με χρόνο απόσβεσης περίπου στα 4 χρόνια, διατηρώντας παράλληλα το περιβαλλοντικό στίγμα σε χαμηλά επίπεδα.